Artikel från Skånska Dagbladet 17/5 2022

Lugi Badminton växer så det knakar – ”bästa klubb” i egna stortävlingen

17 maj 2022 16:32

Lugi Badminton växer så det knakar. Förutom att klubben nyligen både vunnit SM-guld på ungdomssidan och staplat medaljer i veteran-SM samt vunnit sin division 1-serie så har man just rott i land en jättestor ungdomstävling med 154 anmälda hemma i Victoriastadion.

Artur G Bliding

Leo, Nikilan, Mia och Ellie tar emot sina priser i yngsta klassen, U9, i Lugis stora ungdomsturnering i helgen som gick. Bild: Privat.

– Det händer verkligen mycket i klubben just nu och vi ser med tillförsikt på framtiden, förklarar klubbchefen Christine Ingvarsson.

I helgen som gick arrangerade man Lugi Euro Finans Junior Cup med 283 matcher för ungdomar från sju år upp till 16 år.

20 badmintonklubbar var med, från Höllvikens BK i söder, Österlens BMK i öster och Västra Frölunda längst bort.

– Vi har ofta väldigt tävlingstätt i badminton under tidig vår men nu la vi tävlingen lite senare här i maj och vi märkte det var ett lyckokast och väldigt uppskattat. Det gick bra i helgen med flera framskjutna placeringar, berättar Ingvarsson.

För Lugis del gick det allra bäst i den yngst klassen, U9. Där tog värdklubben hem båda semifinalplatserna och blev både etta och tvåa.

– När man pratar med de yngre spelarna så är det dock mest diskussionen om hur höga pokalerna är som är viktig.

– I badminton får man slå ihop klasser av tjejer och killar därför var detta en blandning vilket fungerade jättebra. I flera andra kategorier var det många framskjutna placeringar och flera klassegrar även i U11, U13, U15 och U17.

Efter att ha räknat ut vilken som blev bästa klubb i turneringen lyckades dessutom hemmaklubben Lugi Badminton vinna och kamma hem vandringspriset ”bästa klubb” med totalt 104 poäng.

Men Christine Ingvarsson ville hellre lyfta fram gemenskapen och klubbkänslan än tävlingsresultaten. Samt hylla alla som hjälpt till att genomföra arrangemanget:

– Vi i tävlingsledningen är glada att ha så många ideella funktionärer under dessa två dagar med tolv banor igång hela helgen. Vi räknade till över 30 funktionärer som har rott den här tävlingen iland tillsammans med oss och det är vi otroligt tacksamma för. Lägg därtill alla föräldrar och våra mer rutinerade tävlingsseniorer som har gått in och hjälpt till och peppat våra ungdomar under helgen.

Omtejpning av hemmaspelaren Joel. Pappa, Aiwei och Jonathan tittar på medan coach Per tejpar. Bild: Privat.

Utöver själva tävlingen hann man även med att visa upp sporten badminton på Idrottens dag på Stortorget — och så var man på plats på Idrottstinget för att ta tempen på politikerna och ta reda på hur dessa ser på Lund som idrottsstad och där det självfallet även diskuterades kring Victoriastadions framtid.

– Vi följer självklart förloppet kring vad som händer med Victoriastadion. Vi fortsätter vara involverade i hur dialogen går och vill bara se till att vara högst delaktiga i processen. Till dess fortsätter vår verksamhet som hela tiden växer. Vi är väldigt stolta att ha fördubblat antal medlemmar under tio års tid och är nu fler än 420 medlemmar aktiva i träning varje vecka, berättar Christine Ingvarsson.

De sportsliga resultaten går heller inte att klaga på. Alldeles nyligen tog man hem USM-guld i lag i U13-klassen.

Coacherna Nils Ihse och Martina Henning med guldlaget. På bilden Emma Ryberg (BK Alingsås), Aiwei Sun, Josef Zhilin Fang, Sean Joung, sittande Felus Ding.

Dessutom plockade klubben hem flera medaljer i individuella USM i mars.

Även här var det U13-klassen som slog till. Aiwei Sun tog silver i DSU13 (damsingel) och silver i MDU13 (mixeddubbel) med Felus Ding.

Felus Ding tog själv brons i HSU13 (herrsingel),

Aiwei Sun i farten under Lugis tävling i helgen som gick. För ett tag sedan tog hon USM-silver i U13 i singel och härom veckan även USM-guld i lag. Bild: Privat

Det är inte bara ungdomarna som håller Lugis fana högt. I veteran-SM under Valborgshelgen plockade man hem en lång rad medaljer.

Bäst av alla gick det för Anneli Anbelin som tog guld i damsingel V45.

Lugi tog också flera silvermedaljer i både singel, mixed och dubbel genom bland andra Linda Häggman, Per Johansson, Staffan Thorsén och Cheddi Liljeström. Utöver det vann man också fler än tio bronsmedaljer.

Klubben har dessutom ett serielag som nyligen vunnit division 1 syd och som därmed fick möjligheten att kvala sig upp till Badmintonligan.

Men det slutade med att man valde att avstå.

– Vi är otroligt stolta över att kunna hävda oss på den här nivån och många fina prestationer från laget under säsongen har gjort att vi hade möjlighet att kvala. Styrelsen tillsammans med lagledare landade i beslutet att avstå kval för att fortsätta det långsiktiga arbetet med att få organisationen än mer på plats, se över de ekonomiska resurserna och tränarmiljön ytterligare så att vi kan vara aktuella för ett kval till Badmintonligan inom en snar framtid, förklarar Christine Ingvarsson.

Similar Posts