493 kilometer i timmen! Det är en av de snabbast uppmätta smasharna, vilket gör badminton till den snabbaste bollsporten i världen. Kombinationen av explosivitet och samtidigt vikten av en fjäderlätt touch vid nätet gör sporten unik. En teknisk sport som kräver mycket av fysiken. Sporten är en väldigt stor publiksport i Asien, och världsettan just nu heter Li Shi Feng. Danmark har dock flertalet spelare i världstoppen, bland annat Viktor Axelsen som varit etta under en lång period. Världsettan bland damerna heter An Se Young från Sydkorea, och Mia Blichfeldt från Danmark är rankad 11. Tänk att en så liten nation som Danmark slåss i toppen!

Det man hör från många utövare är glädjen i att kunna utvecklas hela livet, och att det inkluderar alla på olika nivå. Många pratar också om gemenskapen, att man spelar individuellt, men också tillsammans i lag. Killar och tjejer tränar och tävlar ihop. En sport för alla som gillar att jaga boll, spela både individuellt och i lag, och ha sjukt kul ihop.

Anneli Anbelin, 46 år

Hej Anneli, när började du spela badminton?
Jag började när jag var sju, för min storebror spelade. Han var min idol. Sen hyrde vi bana med mamma och pappa också. Det är en fantastisk motionssport, som man kan spela tillsammans.

Vad tycker du är roligast med badminton?
Det är spänning, det är tempo, det är gemenskap. Sen älskar jag bollarna. Jag springer inte annars, men jag kan jaga boll hur mycket som helst. Jag älskar racketsport med fotarbete, teknik och att det går fort. Sen kan man spela både individuellt men ändå i lag. Jag har tränat många olika racketsporter, fotboll, gymnastik och styrketräning. Badminton kan man både tävla i och ha som motionssport. Alla kan vara med på sin nivå.

Vad är ditt tips för att bli bra på badminton?
Träna! Man måste lägga ner mycket tid. Badminton har mycket teknik, och man måste lägga tiden för att verkligen sätta den. Då krävs vilja, kondition och styrka.

Har du något roligt minne kring badminton?
Det som känns roligt är att jag kan fortsätta att satsa för att utvecklas. Man behöver inte vara på elitnivå. Speciellt roligt är det också när man träffar alla människor kring tävlingarna. Det är så många människor som drivs av samma. När det är match är det fokus, och man vill vinna, men vid sidan av är det så många härliga möten.

Lukas Nilsson, 18 år
Hej Lukas när började du spela badminton?
Jag var 11 år. Min storebror Markus hade redan spelat ett tag och var riktigt bra.

Vad tycker du är roligast med badminton?
Det är framförallt gemenskapen. Sen är det roligt att se sin utveckling, spela matcher och se framstegen. Det är så många olika typer av personer som tränar badminton på olika nivåer. Både de som vill ha kul och de som vill komma långt. Man hittar alltid någon som passar en.

Vad är ditt tips till den som vill bli bra i badminton?
Man måste alltid ha fokus, även på en dålig dag. Gör ditt bästa av situationen, och ha kul!!

Har du något härligt minne från badminton?
Det var när jag tävlade i Swedish youth games, som är en internationell tävling. Vi kom till kvartsfinal. Det var en väldigt jämn och nervös match, men vi hade ingen press på oss så vi kunde verkligen spela vårt bästa spel.

Tove Rasmusson, 27 årHej Tove, hur länge har du spelat och varför är det roligt?
Jag har spelat i 12 år, och för mig handlar det mycket om gemenskapen. Sen är sporten väldigt teknisk. Jag har tränat många andra sporter som fotboll, innebandy, pingis, tennis, ridning och skridskor. Men det bästa är att man tränar tjejer och killar tillsammans.

Vad är ditt tips till den som vill prova badminton?
Vill man bli riktigt bra, så ska man titta på proffsbadminton på YouTube. Det är riktigt imponerande, och man lär sig hur de spelar taktiskt. Bland ungdomarna idag är det inte så många tjejer, men det är verkligen inget farligt. Ta med dig en kompis. Killarna är inte farliga. Alla kan spela med alla.

Har du något roligt minne kring badminton?
Alla mina vänner kommer härifrån, det är här jag träffat dem. Det är som min familj. Badmintonmänniskor är snälla, och det är en skön stämning mellan klubbar. I Sverige känner de flesta varandra.

Cassandra Nilsson, 19 år

Hej Cassandra, hur länge har du tränat badminton?
Jag började i åttan, alltså i 5 år. Det som är så kul är gemenskapen och de positiva tränarna. Många av mina kompisar är här. Man blir bättre och det blir roligare då. Sen tycker jag det är kul att man blandar killar och tjejer, då presterar man mer.

Har du något roligt badmintonminne?
Ofta handlar det om tävlingarna, när man förbereder sig. All träning inför det, och känslan av att nu gäller det. Då blir man mer aktiv och positiv. För mig handlar det om mer än att slå en boll. Det är gemenskap, vi åker tillsammans, bor i stuga, får testa saker och vi har mycket roligt.

Josef Fang, 13 år

Hej Josef, hur länge har du tränat badminton, och tränar du något annat också?
Jag har tränat i 2.5 år. Innan det tränade jag basket som var mer fys. Badminton är mer tekniskt.

Vad är det bästa med badminton?
Jag tycker det är kul med tävlingar. Man träffar nya vänner och man blir stark i kroppen också. När man blir bra så kan man träna två tre gånger i veckan.

Vad är ditt roligaste badmintonminne?
Förra året åkte vi på Badminton Stockholm Open. Vi körde i 11 timmar, tog omväg, sen blev det inställt, och fick köra hem. Men vi hade kul ändå! Sen gick det bra i SM i år också, jag tog brons i mix och herrdubbel, och fick silver i herrsingel. Det blev inte guld, lite för nervöst.

Lugi Badminton – en klubb för hela familjen