Carl till kvartsfinal i Yonex Lavia International U17

Av: Patrik Claesson

Under året spelas EM i U17 och många spelare jagar poäng för bra seedning. För de spelare som vill spela internationellt i U17 och saknar poäng på BWFs rankinglistor så gäller det att hitta en turnering dit inte alla andra åker. Året började med överfulla tävlingar men vi hade förhoppningar att Yonex Latvia International U17 skulle bli en tävling som inte skulle bli fulltecknad. Carl Claesson och hans danska kompis Alexander Ringbaek anmäldes till tävling och kom med. Carl var anmäld i singel, dubbel med Alexander och mixed med en tjej från Ryssland.

Det är tuffa turneringar och lottningen gav oss ingen enkel väg framåt. Carl började med mixed och det gick hyffsat. Det blev en match mot ett ryskt par som var starka. Lite svårt att kommunicera och missar i defensiven så det blev tyvärr bara en match i mixed men vi hade hoppats på några fler.

I singel började Carl mot en kille från Lettland. Han har tävlat mycket men inte övertygat. Carl spelar bra och avslappnat med bra tempo och vinner med 21-11 21-13. I andra rundan står Rysslands starkaste spelare som inte förlorat ett enda set i de senaste turneringarna. Med full tro på vinst så börjar Carl bra men ryssen är stark och jobbig att möta. Skriker högt och rakt på sin motståndare. Carls långa spel är för långt och många bollar trillar ut. Linjerna var troligen lite flexibla på hans sida. Carl tappar mot Vladimir som sedan vinner singel utan att tappa något set. Det var inte många som fick mer är 10 poäng mot honom.

Bara dubbel kvar och med Alexander som partner fanns tilltro till en bra turnering. De vinner fram tills kvartsfinalen på övertygande sett. Starka spelare som Estland blir en mumsbit innan Rysslands starkaste dubbelpar som är rankade som nr 2 i Europa. Carl och Alexander börjar bra och försöker att inte gå in i deras snabba flacka spel. Det var svårt att bryta och ryssarnas attacker kom hela tiden på olika platser och höjd vilket var jobbigt. I andra set var det klart bättre och helt jämnt fram till de sista bollarna. 10-21 19-21 och nöjda med andra setet då de pressar ryssarna med bra variationer och att även det snabba spel blev bättre.

Vi filmade alla matcherna och tillbringade kvällarna med att analysera detaljer inför kommande matcher. Det mesta var bra under turneringen men det fanns vissa detaljer som kunde varit bättre. Hallen var en multiarena med röda linjer för badminton och flera banor hade stora heltäckande fält i färg. Siffervändare var mestadels väldigt unga spelare som ofta vände fel. Bollar fördelades ut 2 och 2 till siffervändare och när en spelare hade bra tempo och pressade sin motståndare så tappade man allt detta när man fick invänta nya bollar. På hemväg fick vi även höra att några banor inte hade näten centrerade mitt på banan. Ena halvan var lite kortare än den andra.

Vi är klart nöjda och tar med massvis med erfarenhet hem. De flesta spelare och par är inte oslagbara och vi tar nya tag inför nya turneringar inom kort.