En rapport från SM 2019

Av: Nils Ihse

I början av februari var datumet vi sett fram emot och tränat för äntligen här! Det var dags för årets SM, en tävling som för många av oss är säsongens viktigaste. Extra roligt var att Badminton SM skulle sammanfalla med SM veckan, vilket säkerligen gav badmintonen lite mer uppmärksamhet i svensk media. De deltagande från Lugi var: Behnaz Pirzamanbein, Sofia Bengtsson, Madeleine Persson, Max Gotfredssen, Zack Jeppesen, Leo Rasmusson, Shaun Ekengren och sist men inte minst Nils Ihse.

Då detta SM skulle spelas lite strax norr om nordpolen i Sundsvall så var det stora dilemmat att försöka ta sig dit i tid. Väderrapporten i Sundsvall var minst sagt positiv.. För de som skulle delta i vintersporterna, för oss som enbart skulle ta oss dit var nyheterna däremot dystra. Alla deltagare från Lugi hade olika planer på hur de skulle ta sig upp till Sundsvall och vissa av planerna var lite mer tidsoptimistiska än andra. De som flög upp hade gått om tid att värma upp i hallen på fredagsmorgonen och vi fattiga studenter som föredrog att gå upp med tuppen och åka tåg på fredag morgon fick stå vårt kast. Mycket tack vare hederliga SJ förseningar hann Zack med knappa tio minuters marginal fram till hallen och blev mött av en orolig Sofia som var taggad till tusen på deras mixed. Detta var som vi om några dagar skulle märka inte slutet på förseningar i kollektivtrafiken.

Helgen och kvalet började med varierande resultat från Lugi Badminton. Delvis tack vare den mycket tröga och svårspelade hallen men framförallt tufft motstånd så var det många spelare från Lugi som fick se sig utslagna efter kvaldagen. Det var i huvudtävlingen och dag 2 av SM som denna trend började vända.

Dag 2 drog igång tidigt med mixed-dubblar. Först ut var Behnaz i par med Oskar, Trollhättan, som efter ett trevande förstaset lyckades kriga sig till andra. Tyvärr tappade paret tredje set, men överlag en stark insats med tanke på att Behnaz tampats med sjukdom under veckorna som ledde fram till SM. Näst på tur var Madde i par med Martin, Skogås (fd Lugi). En riktigt taggad Madde var på hugget i början av matchen, men när första set skulle avgöras tappar paret momentum och matchen rinner iväg. Nästa match med Lugi-intresse var Nils tillsammans med Berfin, Malmö, som ställdes mot paret som slog ut Madde och Martin. Efter en nervös inledning tar Nils och Berfin kommandot efter 11-pausen och vinner i två raka set.

Shaun utgjorde singelchanserna i huvudtävlingen och med tanke på Shauns högstanivå fanns det möjligheter för en skräll. Shaun började första omgången lite ostabilt, men vinner ändå relativt komfortabelt. I andra rundan ställdes han mot en av favoriterna i tävlingen, men det var inget som hindrade Shaun från att spela sitt tekniska och taktiska spel. Shaun hänger med bra, men tappar tyvärr efter två jämna set.

Efter singlarna väntade herr- och damdubblar. I herrdubbel spelade Nils tillsammans med Oskar, Aura, i ett startfält där det på förhand fanns hopp om medalj. Tyvärr kommer Nils och Oskar aldrig in i matchen och förlorar i tre set mot ett välspelande Umeå-par som senare tar medalj. Shaun som tillsammans med Mattias, Spårvägen, vann kvalet ställdes om de som senare skulle ta sig till final. Här blev det lite svårt för Shaun och Mattias att hänga med i tempo och förlust i två raka set. Behnaz och Madde ställdes mot varandra redan i första omgången av damdubbelturneringen, Behnaz i par med Emelie, Trollhättan, och Madde i par med Lovisa, Aura. Efter två jämna och välspelade set vinner Madde och Lovisa. I nästa runda fick Madde och Lovisa mäta krafterna mot Sveriges bästa par där första ser var tufft, men i andra set hittar Madde och Lovisa luckorna bättre. Tyvärr räcker det inte riktigt till för att skaka om favoriterna.

De sista Lugi-hoppen ställdes till Nils som var framme i kvartsfinal i mixed. Nils och Berfin, som inte riktigt hittade formen i de inledande omgångarna lyckades höja nivån rejält och vann i tre set där de första två var väldigt jämna, men där Nils och Befin vann komfortabelt i tredje. Paret var nu framme i semifinal på söndagen och medaljen var säkrad.

Det gällde för Nils och Befin att ladda om efter en lång lördag eftersom paret siktade på guld. Med lite trötta ben i semifinalen lyckades paret pressa sina motståndare fram till 15-lika i första set innan tempot blev lite för högt. Det blev förlust i två raka set trots mycket bra och energigivande coaching från Madde och Behnaz. SM resulterade alltså i en bronsmedalj till Lugi vilket var den första medaljen sedan 2016. Härligt!

För att summera hänger vi som klubb bra med de bästa i Sverige, men några av våra unga spelare behöver mer rutin i högt tempo för att vara bäst när de gäller. Höjer vi oss på detta området kan vi vara med och kriga om fler medaljer nästa år!